Importanta igienei pentru bebelus

Standard

Toate aspectele care privesc ingrijirea unui bebelus sunt extrem de importante, dar igiena este un lucru vital, care influenteaza evolutia bebelusului pe termen mediu si lung. Se impune ca bebelusul sa fie imbaiat la una – doua zile, cu acordarea unei atentii deosebite zonei genitale, urechilor si in zonele de pliere a pielii. Fiecare baie este urmata de ungerea pielii bebelusului cu creme emoliente, pentru a preveni uscarea si iritarea pielii.

Este obligatoriu mai ales in primul an, ca dupa orice schimbare de scutec, zona genitala a bebelusului sa fie spalata cu apa calda si sapun, iar in cazul in care avem un bebeloi, se impune decalotarea zilnica, treptata, pentru a evita aparitia fimozei si inflamarea zonei.

Un alt aspect important si cel mai adesea neglijat este igiena urechilor si a cailro auditive. Majoritatea pediatrilor nu recomanda utilizarea betisoarelor cu opritor, din cauza faptului ca acestea imping impuritatile in zona aparatului auditiv intern. Folositi betisoare simple, si curatati in special pavilionul urechii, pentru a evita acumularea excesiva de impuritati in interior. Este recomandat ca incepand cu varsta de 6 luni sa mergeti cu bebelusul trimestrial la ORL-ist pentru verificarea si eliberarea cailor auditive. Veti fi socati de ce impuritati se acumuleaza si in ce cantitati.

Totodata este foarte importanta igiena nazala, pentru ca cel putin in primul an de viata, bebelusul nu stie si nu-si poate sufla nasul. Pentru a impiedica secretiile nazale sa degenereze in otita, se impune curatarea narilor fie cu o pompita manuala, fie utilizand „batista bebelusului”, acel dispozitiv care se cupleaza la aspirator. De retinut faptul ca mai ales in primele luni, batista bebelusului se utilizeaza de maxim doua ori pe zi, pentru a nu suprasolicita aparatul respirator.

6 răspunsuri »

  • Sa va traiasca 🙂 Da, mare stres cu decalotarea, mai ales ca baietelul unui coleg chiar a facut fimoza si s-a impus operatie. Trebuie perseverenta.
   Stiu cum este cu oboseala … noi avem doi :D. Dar totul merita cand ii vezi razand si jucandu-se impreuna.
   Uiti de noptile nedormite, de probleme, de orice.

  • Multumim, la fel 🙂
   E complicat cu decalotarea pentru ca e pielea foarte delicta si oricum ai face apar leziuni … dar trebuie insistat zilnic, pentru ca dupa 1-2 luni se normalizeaza situatia.

Ce parere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s